Een veilig gebouw

Het eigen gebouw en de inrichting leveren een belangrijke bijdrage aan een veilige werkplek. Zeker bij ver- en nieuwbouw zijn verbeteringen te realiseren, maar mogelijk ook in bestaande situaties. Daarbij gaat het om de volgende zaken.

Toegang en toegangscontrole

Zorg ervoor dat uw gebouw slechts door één of een beperkt aantal in- en uitgangen bereikbaar is voor publiek. Wenselijk is dat deze toegangen overzichtelijk zijn en dat er een vorm van toezicht is op wie naar binnen en naar buiten gaat.
Een aparte personeelsingang kan de kans op ongewenste confrontaties verminderen. Zorg er in dat geval voor dat ook daar goed zicht is op de toegang en de directe omgeving (iemand kan worden opgewacht).
Overweeg met het oog op een mogelijke overval ook een procedure voor het veilig openen en sluiten van het gebouw.

Segmentering van het gebouw

Bekijk of het wenselijk en mogelijk is het gebouw te segmenteren in een voor publiek toegankelijk en voor publiek ontoegankelijk deel. Dit voorkomt onverwachte en ongewenste ontmoetingen tussen medewerkers en (risico)klanten. Segmenteren van het gebouw kan ook gebruikt worden om incidenten binnen een beperkte ruimte te houden en bemoeienis door derden te verhinderen.

Toepassen van veilige materialen

Gebruik op risicoplekken in het eigen gebouw veilige materialen. Dat wil zeggen materialen die niet gemakkelijk loslaten of breken en zo als wapen te gebruiken zijn (slagvast glas, Trespa). Let daarbij ook op het meubilair, en de aanwezigheid van voorwerpen als paraplu met punt, nietmachines en dergelijke. Hanteer hier een zogenoemde 'clean desk policy'.

Veilige balies

Het kan gewenst zijn om de constructie van balies aan te passen om het risico op fysiek contact met medewerkers te beperken of uit te sluiten. Sluit zo mogelijk van contante betalingen uit en daarmee de aanwezigheid van kasgeld.
Zorg zo nodig voor camerabewaking en alarmmiddelen.
Download onderstaand de Richtlijnen voor het ontwerp van een veilige baliewerkplek.

Richtlijnen voor het ontwerp van een veilige baliewerkplek

Vluchtwegen

Zorg dat er in werkruimtes met een groot risico meerdere toegangen zijn, zodat medewerkers de ruimte altijd kunnen verlaten en assistentie altijd kan binnenkomen. Let ook op de positionering van het meubilair. Zet bureau, tafels en stoelen zo dat er zich niemand tussen de medewerker en de uitgang bevindt zodat de medewerker altijd de ruimte kan verlaten.
Ook voor medewerkers in de buitendienst is het hebben van een vluchtweg belangrijk. Sommige bewoners doen de deur op slot als medewerkers de woning hebben betreden. Vaak uit gewoonte of uit gevoelens van onveiligheid. Instrueer medewerkers om bewoners te vragen dit niet te doen.