Druk werk, of werkdruk?

Ken je het gevoel dat het werk je boven het hoofd groeit?

Druk werk wil zeggen: balanceren tussen uitdaging en stress

Een uitdaging op je werk vraagt om het verleggen van grenzen en doet een beroep op je kennis en kunde. Daar kun je het druk mee hebben en het levert soms stress op, maar die stress heb je dan nodig om energie te leveren voor een goed resultaat. Wanneer een uitdaging goed bij je past, verdwijnt de stress na afloop van de 'klus' en ben je ontspannen en tevreden over wat je hebt bereikt.

Werkdruk en werkstress

Je hebt last van werkdruk als je werk dag in dag uit veel moeite kost. Bijvoorbeeld door te hoge eisen of te weinig beschikbare tijd voor je werkzaamheden. Bij langdurige werkdruk ontstaat 'werkstress'. Laten we even duidelijk zijn: een poosje hard werken onder hoge druk is geen probleem. Maar als werkdruk werkstress wordt en je te weinig tijd hebt om te herstellen na (in)spanningen, dan raak je steeds vermoeider. Daardoor loop je het risico ziek te worden.

Werkdruk is geen 'individueel' probleem

Sommigen beschouwen werkdruk vooral een persoonlijk probleem. Zij vinden dan ook dat je daarvoor in je eigen tijd en op eigen kosten maar een oplossing moet zien te vinden. Natuurlijk verschillen mensen in gevoeligheid voor werkdruk en stress en de manier waarop ze hiermee omgaan. Maar als veel medewerkers in een organisatie klagen over werkdruk, al dan niet via de bedrijfsarts, dan moeten die signalen wel serieus genomen worden.

> Wat zijn jouw belangrijkste signalen bij een te hoge werkdruk?

Download lijst werkdruksignalen
Individueel programma 'Plan en organiseer je werk'