Oefenen in aandachtig zijn

Oefenen in aandachtig zijn werkt stressreducerend en is goed voor je mentale evenwicht

Een groot deel van de tijd die je wakker bent, leef je op de 'automatische piloot'. Je denkt na over wat er is gebeurd of over wat er nog staat te gebeuren en het hier en nu gaat vrijwel ongemerkt aan je voorbij. Aandachtig zijn is een anti-stresstechniek waarbij je van moment tot moment observeert en accepteert wat er gebeurt. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Onze geest is overwegend rusteloos en springt van de ene gedachte naar de andere.

Door aandachtig te zijn roep je de relaxatierespons op (de tegenhanger van de stressrespons). De relaxatierespons zorgt voor rust en herstel. De relaxatierespons roep je op door je aandacht te richten op een willekeurig woord of ding. Wanneer andere, alledaagse gedachten opkomen, laat je deze gedachten voorbij gaan en keer je terug naar de herhaling. Zo komt je lichaam in een staat van diepe rust.

Je kunt overal aandachtig zijn. Tijdens het eten, douchen, boodschappen doen of spelen met de kinderen. Het enige wat je hoeft te doen is je aandacht te houden bij het hier en nu.