Wettelijke kaders

Rondom het thema 'gedwongen opname' kom je verschillende afkortingen tegen, zoals IBS en RM. De volgende afkortingen kun je over een opname tegenkomen.

Bij een (gedwongen) opname komt veel kijken. Ook wat betreft verantwoordelijkheden. Een aantal wetten en maatregelen dienen ervoor te zorgen dat een gedwongen opname volgens strenge regels verloopt. 

Sinds 1 januari 2020 is de wetgeving rond dwang in de zorg gewijzigd. Professionals moeten zo goed mogelijk rekening houden met de voorkeuren van de patiënt of cliënt. Ook familie en naasten kunnen hun visie inbrengen. Opname in een instelling is geen voorwaarde meer voor gedwongen zorg. Dwang is altijd een uiterste redmiddel en moet zo snel mogelijk afgebouwd worden.

Op 1 januari 2020 is de Wet Bopz vervangen door de Wvggz en de Wzd.. De belangrijkste wijziging als het gaat om wonen is dat dan ook gedwongen zorg in de thuissituatie kan worden geleverd. Informatie over deze wetgeving staat op dwangindezorg.nl. Je kunt vragen over wetten en procedures rondom dwang in de zorg stellen aan het Informatiepunt dwang in de zorg via telefoonnummer 0900-112 13 14 of info@dwangindezorg.nl. Daarnaast geeft de brochure Dwang in de zorg van het ministerie VWS nadere informatie over gedwongen zorg.

Gedwongen opnames en gedwongen zorg zijn alleen mogelijk in instellingen die dat mogen. Denk aan GGZ-instellingen, verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. Deze instellingen moeten in het locatieregister staan.