Asynchroon werken

In de huidige hyperverbonden en altijd actieve werkwereld past asynchroon werken uitstekend. Toch kan het ondanks de trend van tijd- en plaatsonafhankelijk werken nog veel meer worden toegepast. Wat zijn de voordelen en wanneer kun je het toepassen?

Allereerst, wat is eigenlijk het verschil tussen synchroon en asynchroon werken? Bij een synchroon werkproces sta je in realtime in contact met je collega’s of teamleden. In een asynchroon werkproces houd je elkaar op de hoogte van de vorderingen via digitale communicatie en samenwerkingsprogramma’s. 

Vooral synchroon werken?

Tot voor kort lag de nadruk vooral op synchroon werken. Waarom? Werkgevers hadden (hebben) het diepgewortelde culturele geloof dat werken synchroon en in realtime moet gebeuren. Daardoor is er een focus op traditionele werktijden en de noodzaak van continue beschikbaarheid. Een andere nog belangrijkere reden is het gebrek aan vertrouwen en controlemechanismen van werkgevers. Uiteraard zijn er technologische obstakels en onvoldoende training voor werknemers om effectief asynchroon te werken.

Voordelen asynchroon werken

Asynchroon werken kent veel voordelen. Het vergroot de flexibiliteit en maakt het mogelijk om werk en persoonlijke verplichtingen beter op elkaar af te stemmen. Het biedt de mogelijkheid om productiviteit en concentratie te optimaliseren, aangezien werknemers kunnen werken op tijden waarop ze het meest productief zijn. Bovendien vermindert het de afhankelijkheid van het kantoor en het woon-werkverkeer, wat leidt tot een betere werk-privébalans en een vermindering van stress en burn-out. Kortom: om het potentieel van asynchroon werken te ontsluiten, moeten organisaties, leidinggevenden en werknemers collectief een paradigma shift maken. Dat betekent het uitdagen van heersende overtuigingen, het creëren van een cultuur van vertrouwen, autonomie en flexibiliteit en vanzelfsprekend het investeren in de juiste technologische infrastructuur (onder meer bieden van toegang tot geavanceerde samenwerkingsplatforms, projectmanagementsoftware en communicatietools die specifiek zijn ontworpen voor asynchroon werken). We zijn wellicht deels nog onbewust onbekwaam en zorgen voor training en begeleiding om mensen te helpen bij het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om effectief asynchroon te werken, spreekt voor zich.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Het bevorderen van bewustzijn en het delen van best practices is cruciaal. Organisaties kunnen interne communicatiekanalen gebruiken om voorbeelden van succesvol asynchroon werken te delen en werknemers aan te moedigen om ervaringen en tips uit te wisselen. Het organiseren van trainingssessies, workshops en discussiegroepen kan ook helpen bij het verspreiden van kennis en het vergroten van het begrip van de voordelen van asynchroon werken. En als allerbelangrijkste; leiderschap is van cruciaal belang. Leidinggevenden moeten het goede voorbeeld geven door zelf asynchroon werken te omarmen en dit uit te dragen naar hun teams. Ze moeten vertrouwen tonen in de capaciteiten van hun werknemers en hen in staat stellen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen werkorganisatie en deadlines.

Welke taken zijn bij uitstek geschikt voor asynchroon werken?

De geschiktheid van taken voor asynchroon werken hangt af van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de taak, de behoefte aan directe samenwerking en de impact van tijdvertragingen. Het is raadzaam om samen met het team te beoordelen welke taken het beste asynchroon kunnen worden uitgevoerd en welke beter baat hebben bij synchrone communicatie en samenwerking.

Niet langer treuzelen, maar aan de (asynchrone) bak

Het is tijd om de waarde van asynchroon werken serieus te nemen en de barrières te doorbreken die de bredere acceptatie ervan in de weg staan. Door de juiste cultuur, technologie en leiderschap te stimuleren, kunnen we het potentieel van asynchroon werken benutten en een meer flexibele, productieve en evenwichtige werkomgeving creëren.

Benieuwd naar de omschrijving van bovenstaande taken en concrete voorbeelden? Lees dan het hele artikel.

Lees het hele artikel

Bron: Hoogste tijd om echt asynchroon te gaan werken, zo doe je dat! Annemie Webers, directeur Career & Live en initiatiefnemer weekwerkprivebalans.nl. Op: Careerandlive.nl