Wat is mantelzorg?

Er is sprake van mantelzorg als je hulp biedt aan iemand uit je direct sociale omgeving die extra zorg nodig heeft. De hulp die je biedt gaat verder dan de gebruikelijke, dagelijkse hulp die bijvoorbeeld huisgenoten elkaar bieden omdat zij samen verantwoordelijk zijn voor het huishouden.

Hoe kijk jij naar mantelzorg?

Mantelzorg en werk
Wat is mantelzorg? Bekijk de film.
Wat is mantelzorg?
Lees meer over mantelzorg.
Mantelzorgtest
Ben jij een mantelzorger?
Doe de test en krijg een goed beeld van je tijdsbesteding. Mét praktische tips en hulp.
Mantelzorger Michelle
Online kennissessie - Jij als mantelzorger
Neem de regie over je balans in werk & mantelzorg en ken ondersteuningsmogelijkheden.

Wat vind jij? Lees de tips.


Ik een mantelzorger? Welnee!

Mantelzorg komt vaak op je pad. Het gebeurt gewoon. Je kind wordt plotseling ernstig ziek of je vader op leeftijd krijgt gezondheidsproblemen. Je springt bij. Dat vind je vanzelfsprekend. Je houdt toch van je dierbaren? Je beschouwt jezelf daarom niet als mantelzorger, je bagatelliseert je rol. Ook als de situatie aanhoudt en de zorg voor een ander je dagen in beslag gaat nemen. Wanneer je jezelf gaat zien als mantelzorger kun je ook de juiste ondersteuning vragen. Zo zorg je goed voor de ander, maar ook voor jezelf.

Tip: Je bent waarschijnlijk veel sneller mantelzorger dan je zelf denkt, want mantelzorg bestaat in verschillende vormen en gradaties. Weet ook dat het bespreken van de knelpunten een opening biedt om te zoeken naar een oplossing die bij je past.


Mantelzorg bespreek je ook op het werk

Veel mensen houden werk en privé liever gescheiden. Want wat kan je collega of werkgever eraan doen dat jij thuis voor een ander moet zorgen? Dat klopt maar gedeeltelijk. Boodschappen doen voor je moeder, de pillen van je partner halen bij de apotheek of de zorg overnemen voor je gehandicapte dochter: dat kan een leidinggevende of collega inderdaad niet van je overnemen. Maar als je jouw thuissituatie bespreekbaar maakt, kan je werkgever daar wel rekening mee houden. En meedenken over hoe jij tot een goede werk-zorg balans komt. Dat is niet alleen prettiger voor jou, maar ook voor je werkgever. Hij is erbij gebaat dat jij goed blijft functioneren.

Tip: Trek de stoute schoenen aan en maak mantelzorg bespreekbaar op je werk. Deel je zorgen met collega’s, stel je leidinggevende op de hoogte van jouw situatie. Anno nu is mantelzorg een normaal gespreksonderwerp. Ook op het werk.


Je hebt keuzes als het om mantelzorg gaat

Mantelzorgers ervaren vaak geen keuze. Je kiest immers niet voor een jong dementerende partner, een kind met een gedragsafwijking of handicap of een zieke buurvrouw zonder eigen netwerk. Dat is waar. Maar je kan wel kiezen hoe je met je mantelzorgsituatie omgaat. Denk aan: welke taken kan ik eventueel uitbesteden? Welke vrienden en kennissen kunnen mij wellicht ontlasten? Wat kan ik doen om ondanks de situatie toch fit en energiek te blijven op het werk? Kortom: je hebt altijd keuzemogelijkheden.

Tip: Weet je dat een coach of mantelzorgmakelaar je kan helpen bij het vinden en/of herstellen van de balans tussen werk en mantelzorg? Zodat jij minder stress ervaart en je beter kunt functioneren – thuis en op het werk? Bespreek je situatie een keer met een mantelzorgcoach of mantelzorgmakelaar.

Specifieke mantelzorgondersteuning voor jou

Wat heb JIJ nodig?

De vraag is simpel, maar voor veel werkende mantelzorgers lastig te beantwoorden. Ook omdat de ondersteuning vaak is gericht op de verzorgde thuis. Maar ook voor jou is er ondersteuning die je in kunt zetten zodat je in balans kunt blijven en ook goed voor jezelf kunt zogen. Denk aan: Wat kun je doen? Wat is er voor jou?

  • Informeer over de mantelzorgondersteuning voor jou. Waar kun je terecht voor hulp?
  • Lees wat jouw zorgverzekeraar te bieden binnen je zorgverzekering.
  • Informeer over de ondersteuning bij de overheid, gemeenten en zorgorganisaties.
  • Zet een mantelzorgcoach of mantelzorgmakelaar in.
  • Verdiep je in het ondersteuningsaanbod van je werkgever.