Wat kan je er zelf aan doen?

Je kunt zelf je draagkracht verhogen met deze vijf tips.

Tips om je draagkracht te vergroten

Geen mens is hetzelfde en dus bestaan er ook verschillen in stressbestendigheid. Voor de een is een deadline een uitdaging, voor de ander een bron van slapeloosheid. Dat heeft te maken met vaardigheid en kennis, maar ook met verschil in draagkracht. Draagkracht gaat niet alleen over wat je aan kunt. Ook je kijk op situaties en hoe je ermee omgaat, bepalen je draagkracht.

1. Neem (korte) pauzes tijdens het werk
Werkt iedereen om je heen door, dan voelt het misschien vervelend om pauze te nemen. Maar korte pauzes bij geconcentreerd werken leveren meer productiviteit op dan doorwerken zonder onderbrekingen.

2. Meer werk? Dan ook meer rust
Een gouden regel is: tijdelijk meer werk, dan daarna tijdelijk meer rust. Ook bij de verhouding werk-privé. Heb je privé een drukke periode, bespreek dan op je werk of je het even wat kalmer aan kunt doen. Op je werk extra drukte? Zeg dan thuis dingen af die je moeite kosten.

3. Geef je grenzen aan
Niemand weet wat jouw grenzen zijn als je die niet aangeeft. Wees duidelijk en concreet. Dus niet: 'Ik zal kijken of ik daar tijd voor heb', maar: 'Ik kan je morgen niet helpen, want ik zit met een klus die af moet'.

4. Ga beter om met je tijd
Kom je altijd tijd tekort? Heb je het gevoel dat je niet genoeg doet? Dat heeft misschien te maken met de manier waarop je je werk organiseert. Timemanagement geeft handvatten om planmatig met je tijd om te gaan. Beter om leren gaan met je tijd? Kijk dan bij het onderdeel Timemanagement!

5. Laat je werk bewust los en zorg voor ontspanning
Ga aan het einde van een werkdag na wat je allemaal gedaan hebt. Zeg tegen jezelf: 'Voor vandaag is het genoeg! De werkdag is voorbij, nu richt ik mijn aandacht op andere dingen'. Doe na het werk dingen waardoor je echt ontspant. Alles is goed, wanneer het je een ontspannen gevoel geeft. En zolang het je een ontspannen gevoel geeft.


> Hoe staat het eigenlijk met jouw draagkracht?

Opleiding Timemanagement Training 100% op maat