Ontspannen is gezond

Ontspanning = mentaal kalm en gefocust zijn in een rustig lichaam.

Ontspannen kun je leren

Als je ontspannen bent, zorgt je lichaam voor herstel, onderhoud en groei. Leren ontspannen is vooral effectief als je het inpast in je dagelijkse leven. Er zijn verschillende manieren om te ontspannen: ontspannende activiteiten als wandelen, in bad gaan, of naar rustige muziek luisteren. Maar er zijn ook technieken zoals progressieve spierontspanning, langzame ademhaling of meditatie.

Naast dagelijkse in-spanning, ook dagelijks echte ont-spanning

Ontspannende activiteiten verminderen stress. Maar dat is niet hetzelfde als 'ontspannen zijn'. Als je echt ontspant, komt je lichaam in een staat van rust en kan herstellen. Ook mentaal ben je dan rustig en kalm. Het effect van echte ontspanning is de relaxatierespons. Dit is het tegenovergestelde van de stressrespons.

De relaxatierespons roep je op door je aandacht te richten op een willekeurig woord of ding. Wanneer andere, alledaagse gedachten opkomen, laat je deze gedachten voorbij gaan en keer je terug naar de herhaling. Zo komt je lichaam in een staat van diepe rust.

Meer daarover bij Oefenen in aandachtig zijn.

Diverse ontspanningstechnieken

De ontspanningstechnieken triggeren de relaxatierespons. Bij 'progressieve relaxatie' span je je spieren afwisselend aan en laat ze daarna weer los. Ademhalingsoefeningen maken je bewust van je ademhaling en brengen rust in je lichaam en geest. Aandachtstraining helpt om te focussen en daardoor kalmer te worden.


Bekijk het oefenen met ontspannen als beloning en tijd voor jezelf. Zet jezelf niet onder druk om goed te 'presteren' en verwacht geen wonderen. Vaak is er wat tijd nodig om de vaardigheid te ontwikkelen.

> Kun jij ontspannen?