Plenaire sessie NU is beter dan binnenkort

We kennen het allemaal, uitstelgedrag. We wachten op 'binnenkort', op het plan, op de toestemming, op de uitwerking van de wat-als-scenario’s, op het geld. Terwijl we stiekem weten dat we misschien NU wel in actie moeten komen. Waar dat door komt? We vinden dat we met 'denken' verder komen dan met 'doen'. Herken je dat? Dat je liever werkt aan toekomstplannen, verwachtingen en voorspellingen dan aan het effectief omgaan met verrassingen in het hier en NU? Dat is heel menselijk. Maar je kunt het doorbreken! Hoe? Daarover gaat deze plenaire sessie 'NU is beter dan binnenkort'.


We worden in deze sessie geprikkeld om ons 'lerend vermogen' voorrang te geven op het 'weten en plannen'. Immers, wanneer we durven leren van het omgaan met nieuwe informatie, veranderingen of wijzigingen, krijgen we sneller grip op complexe situaties. Wanneer we 'improviseren' en 'experimenteren', is het makkelijker omgaan met het 'nog niet weten'. We leren op deze manier een eerste stap te nemen zonder de tweede te kennen.

Stap 1 verloopt altijd anders dan je vooraf voorspeld had. Dat kun je NU al vaststellen. In het verleden noemden we dat al snel een fout, maar we realiseren ons NU dat dit juist onlosmakelijk met 'leren' verbonden is.

'NU' is niet bedoeld om je werk sneller te doen, om je met meer werk op te zadelen of om te bewijzen dat 'denken en weten' niet belangrijk zijn. Het is vooral een eerste stap om het anders te doen, om te durven kiezen voor doen, voor NU. Want door slimme keuzes te maken voor wat je NU kan doen, kun je de toekomst meer naar je hand zetten.

De sessie geeft NU energie, inspiratie, inzicht en uitzicht door voorbeelden, oefeningen en interactie.