In dienst nemen arbeidsbeperkten

Bij het in dienst nemen van een werknemer met een arbeidsbeperking moet je aan een aantal extra dingen denken.

En al die regels en administratieve rompslomp? Dat kost me toch veel te veel tijd!

Ook daarover is nagedacht. Voor werknemers met een arbeidsbeperking zijn jobcoaches van het UWV of gemeenten beschikbaar.

  • De jobcoach neemt de werkgever 'geregel' uit handen.
  • De jobcoach zorgt voor professionele begeleiding van kwetsbare werknemers.
  • De begeleiding van de jobcoach bevordert duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Veel HRM-adviseurs gebruiken een checklist indiensttreding. Je kunt onderstaande punten opnemen in de checklist.

  • eventueel aanpassen van werk of werkplek
  • aanvragen van subsidies voor aanpassen werk of werkplek
  • aanvragen proefplaatsing
  • regelen no-riskpolis en premiekorting
  • als de werknemer bij de sollicitatie niets heeft gezegd over een arbeidsbeperking: na twee maanden vragen naar bestaan arbeidsbeperking in verband met no-riskpolis en premiekorting
  • eventueel informeren van collega’s over wat iemand wel of niet kan (afhankelijk van iemands beperkingen): afstemmen met werknemer wie daarbij een rol heeft (werknemer zelf, leidinggevende, HRM-adviseur).
  • desgewenst een interne begeleider of mentor aanstellen die zich heeft verdiept in de arbeidsbeperking.

Niet alles is vooraf te voorzien. Kom je obstakels tegen? Probeer dan flexibel om te gaan met het bedenken van oplossingen. Vraag de werknemer ook om mee te denken. Misschien zijn er organisatorische werkaanpassingen mogelijk.

Aandachtspunten

Met de werknemer bespreek je welke arbeidsbeperkingen je hebt waargenomen. De werknemer kan dan aanvullen welke arbeidsbeperkingen hij zelf heeft ervaren. Je zoekt dan samen naar oplossingen.

Soms gaan veranderingen in iemands gezondheid geleidelijk. Daarom is het verstandig om jaarlijks te bekijken of er veranderingen zijn in de arbeidsbeperkingen van een werknemer. Als duidelijk wordt dat iemands arbeidsbeperkingen toenemen, dan kun je samen met de werknemer kijken naar wat op de lange termijn mogelijk is.

Vragen

  • Zijn er belemmeringen in het huidige werk?
  • Wat is ervoor nodig om goed te blijven werken?
  • Zijn er nu aanpassingen in het werk nodig?
  • Verwacht de werknemer op lange termijn aanpassingen nodig te hebben?

Verbetering gezondheid

Het is mogelijk dat de medewerker zelf aangeeft meer uren aan te kunnen of meer arbeidsgeschikt wordt verklaard. UWV gaat er in dat geval vanuit dat eerst wordt gekeken wat er voor mogelijkheden zijn om de uren uit te breiden.

No-riskpolis

Mogelijk heeft de werknemer tijdens de sollicitatie niet verteld dat hij een ziekte of handicap heeft. Dat hoeft hij ook niet te vertellen als de ziekte of handicap geen gevolgen heeft voor het werk dat hij uitvoert. Maar op het moment dat de werknemer twee maanden in dienst is, mag je vragen of je bij deze werknemer aanspraak kunt maken op de no-riskpolis. De werknemer is dan verplicht om naar waarheid te antwoorden. Vraag alle werknemers twee maanden na indiensttreding of de organisatie aanspraak kan maken op de no-riskpolis.

Pascal en Nicole

Bekijk het filmpje over duurzame arbeidsparticipatie

Ook mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is een baan te krijgen, moeten duurzaam aan het werk kunnen. Ondernemers hebben daarin een belangrijke rol. Gespecialiseerde jobcoaches helpen hen daarbij. Het filmpje laat Pascal aan het woord die een baan heeft gevonden via jobcoach Nicole. Ook aandacht voor het Blik op Werk-keurmerk.