Adventskalender 9 december

Moeten willen

Vervang vandaag 'moeten' eens door 'willen'

Moeten. Dat woord gebruiken we helaas maar al te vaak. En al helemaal in december!

En het maakt ons ook nog eens niet gelukkig.

Onderstaand een tip om minder te moeten!

Vraag je af of het wel echt moet

We moeten vreselijk veel van onszelf. Je kunt je bij veel zaken afvragen of het wel echt móet. Ook als je al die dingen niet doet, vergaat de wereld niet en vallen er waarschijnlijk geen doden. Moet het echt allemaal? Nee. Niet van ons. De enige van wie jij dat waarschijnlijk allemaal moet, dat ben jij.

Moeten heeft vaak een heel beladen, negatieve betekenis

'Moeten' doet denken aan duwen, aan dwang, aan getrek. Het geeft ons het gevoel dat we geen keuze hebben, dat we voor een voldongen feit staan. En dat is natuurlijk helemaal niet zo. Vervang 'Ik moet vandaag de was doen' eens door 'Ik wil vandaag de was doen'. Tegen de tijd dat je uitgeteld op de bank neerploft denk je: 'O ja! Die was had ik ook nog willen doen!' Jammer dat het niet gelukt is, maar waarschijnlijk voel je je een stuk minder geïrriteerd. Het was iets wat je wilde doen, en je bent er helaas niet aan toegekomen.

Vervang het woord 'moeten' door 'willen', 'mogen' of 'gaan'

Als je jezelf weer betrapt op dat je weer van alles moet, vraag jezelf dan eens af: 'Moet ik dit van mezelf? Waarom? Wat brengt het mij? Is er iets wat ik op dit moment liever zou willen doen? Waarom doe ik dat niet?' Door bewust te kiezen voor alles wat je doet, geef je aan jezelf continu het signaal af dat je zelf de touwtjes in handen hebt. En dat is veel prettiger dan de dingen doen vanuit een gevoel van verplichting. Zodra je jezelf erop betrapt dat je iets moet, vervang het woord 'moeten' dan door 'willen', 'mogen' of 'gaan'.

Bron: Krista Hogenboom, Stressedout